Hvordan virker vakuum?

By:

En vakuumløfter kan løfte op til 2.000 kilo. Det er to tons emner den kan løfte bare ved at suge sig fast til emnet. Men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

I dagligdagen ser du en helt almindelig maskine der fungerer ved vakuum. Det er en støvsuger. Når du tænder den vil en motor skabe et undertryk som får maskinen til at suge støv og små emner op i slangen.

Vakuum er et undertryk

Når du sætter en sugekop fast på et vindue, så falder den først ned igen når der kommer luft mellem sugekop og vindue. Eller hvis du trækker hårdt nok i sugekoppen. Hvis du trække lige med ens træk hele vejen rundt, så er den sværest at trække af. Den kan bære ret meget med sit undertryk.

Det er i princippet såden en vakuumløfter virker.

Sådan virker en vakuumløfter

En vakuumløfter fungerer derfor ved at en vakuumpumpe er tilsluttet en slange som igen er monteret på en løftefod. Det er typen af fod der afgør hvilket materiale du kan løfte. I princippet kan du løfte alt med en relativt plan og lufttæt overflade.

I industrien bruger man vakuumløfter til for eksempel poser med mel. Og i bygge- og anlæg bruges de til at løfter fliser og dæksler med.

Kan løfte porøse genstande

En helt glat overflade, som for eksempel et vindue, kan løftes med et lille sugekop fordi der er nemt at skabe undertryk på overfladen.

Mere porøse eller ujævne overflader kræver en større kop for at kunne suge sig fast. En sugekop kan være suppleret med en gummikrans der skaber et lufttæt rum. Ved særligt porøse overflader kan koppen have en ekstra gummikrans.

Vakuumløftere er en kæmpe hjælp når der skal løftes meget tunge genstande. Se sortimentet af løftere med vakuum hos ASP-produktudvikling.